Bakan Yerlikaya’nın Açıklamaları
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülke genelinde faaliyet gösteren 270 mobil göç noktasının hizmet verdiğini duyurdu. Bu mobil göç noktalarının GöçNET veri tabanına bağlı olduğunu ve bilgisayar, parmak izi cihazı, göç uzmanları ve tercümanların bulunduğunu belirtti.
Hızlı ve Kolay Kontrol
Yerlikaya, yanında kimliği ya da pasaportu bulunmayan yabancıların durumlarının bu araçlar vasıtasıyla hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edildiğini ifade etti. Böylece düzensiz göçle mücadele edilirken, yasal kalış hakkı olan yabancılar ve turistlerin rahatsız edilmediğini vurguladı.
Operasyonlar ve Yakalananlar
Bakan Yerlikaya, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve Göç İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından operasyonlar düzenlendiğini belirtti. Bu operasyonlarda metruk yerlerden tutun da umuma açık eğlence mekanlarına kadar birçok noktada toplamda 383 bin 969 kişinin kimlik kontrolünün yapıldığını aktardı.
‘Kalkan-34’ Operasyonları
Bakan Yerlikaya, ülke genelinde düzenlenen ‘Kalkan-34’ operasyonları kapsamında 15’i yabancı uyruklu olmak üzere toplam 48 göçmen kaçakçılığı organizatörü ve 904 düzensiz göçmenin yakalandığını açıkladı. Yakalanan düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemlerinin başlatıldığını ifade etti.
Bu uygulamalarla ülkede düzensiz göçle mücadele edilirken yasal olanların hakları da korunmuş olacak. Bu gelişmeler, göç yönetimi konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.