Bakan Göktaş, BM Cenevre Ofisi’nde Türkiye’yi Temsil Etti
Türkiye adına Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde gerçekleştirilen “Pekin+30 Bölgesel Gözden Geçirme Toplantısı”na katılan Bakan Göktaş, uluslararası platformların insan haklarının korunması ve geliştirilmesinde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Türkiye’nin kadın hakları konusundaki kararlılığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vurguladığı, ‘Kadının olmadığı bir siyasetin, kadını dışlayan bir yönetim anlayışının toplum için büyük bir kayıp olduğu’ inancıyla hareket ettiklerini belirtti.
Kadının Güçlenmesi İçin Çalışmalar Yürütülüyor
Bakan Göktaş, Türkiye’nin 2007-2023 döneminde kadının iş gücüne katılma oranını ve istihdam oranını artırarak OECD ülkeleri arasında öne çıktığını ifade etti. Kadının güçlenmesinin ülkenin güçlenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Bakan, kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacak stratejiler geliştirdiklerini belirtti.
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele
Bakan Göktaş, kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olarak varlığını sürdürdüğünü belirterek, ‘Şiddete sıfır tolerans’ ilkesi doğrultusunda mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini dile getirdi. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ulusal eylem planları ve danışmanlık hizmetlerinin önemine vurgu yaparak, şiddet mağdurlarına destek olmaya devam ettiklerini aktardı.
Yeni Tehditler ve Çözüm Önerileri
Göktaş, kadınlar ve çocukların teknoloji ve çatışma bölgelerinde maruz kaldığı şiddeti de ele alarak, siber şiddet türlerine karşı yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca, uluslararası çerçevenin kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı ve İsrail-Filistin çatışmasına dikkat çekti.
Bakan Göktaş, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30. yıl dönümünde, her kadın ve kız çocuğunun şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir dünyada yaşama hakkını vurgulayarak, kadın haklarına verilen önemin devam edeceğini belirtti.