Anadolu Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez ‘Uzay Turizmi’ dersi başlatarak öğrencileri geleceğin turizm alanlarına hazırlıyor. Dr. Barış Seyhan liderliğindeki ders, yeni meslek alanları ve disiplinlerarası çalışmanın önemini vurguluyor.
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü, Türkiye’de ilk kez ‘Uzay Turizmi’ dersi vererek öğrencileri geleceğin turizm alanlarına hazırlıyor. Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan tarafından verilen ders, öğrencilere yeni bir bakış açısı kazandırmayı ve bu alandaki gelişmeleri takip etmelerini amaçlıyor. Ders, uzay turizminin astrofotoğrafçılık, göktaşı yağmuru izleme gibi etkinlikleri kapsayarak geniş bir alana yayıldığını vurguluyor.
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan, Türkiye’de ilk kez açılan ‘Uzay Turizmi’ dersinin öğrencilere yalnızca yeni bir ders içeriği sunmakla kalmadığını belirtti. Seyhan, dersin yeni bir bakış açısı kazandırdığını ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etme isteğinin bu dersin ortaya çıkışında belirleyici olduğunu ifade etti. 2020 yılında hayata geçirilen dersin, Anadolu Üniversitesi’nin ihtiyaçlarına göre uyarlandığı ve geliştirildiği aktarıldı.
Dr. Öğr. Üyesi Seyhan, dersin temel amacının öğrencilere ‘yeni uzay’ bakış açısı kazandırmak olduğunu söyledi. Bu yaklaşımın sadece uzaya seyahatle sınırlı kalmayıp, astrofotoğrafçılık ve göktaşı yağmuru izleme gibi etkinlikleri de kapsadığını belirtti. Uzay turizminin artık geleceğin değil, bugünün konusu haline geldiğini vurgulayan Seyhan, bu alanın turizm sektöründe yeni meslekler doğurduğunu ifade etti. 52 ülkeden gençlerin katıldığı bir araştırmaya da değinen Seyhan, uzay turu rehberliğinin geleceğin meslekleri arasında öne çıktığını ekledi.
Ders kapsamında öğrenciler, uzayın temel kavramlarını öğrenmenin yanı sıra, gerçek verilere dayalı hayali uzay turları tasarlıyor. Bu projeler afiş, video ve sunumlarla desteklenerek yenilikçi üretim süreçlerine entegre ediliyor. Dr. Öğr. Üyesi Seyhan, bu çalışmaların öğrencilerin farklı disiplinlerle bağlantı kurmasını sağladığını ve yapay zeka kullanımını teşvik ettiğini belirtti. Öğrencilerin derse olan ilgisinin yüksek olduğu gözlemleniyor.
Türkiye’nin uzay turizmi alanında ilerleyebilmesi için disiplinlerarası çalışmanın önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Seyhan, uzay hukuku, gastronomi, rehberlik ve iletişim gibi alanların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Uzay turizmini, sürecin tüm aşamalarına katkı sunmak olarak tanımlayan Seyhan, bu dersi alan öğrencilerin gelecekte uzay gözlem noktaları, gökyüzü olayları ve tematik rotalar gibi alanlarda yeni kariyer fırsatları yakalayabileceğini söyledi.
Ders kapsamında gerçekleştirilen önemli etkinliklerden biri de Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın öğrencilerle buluşması oldu. Dr. Öğr. Üyesi Barış Seyhan, bu buluşmanın öğrenciler için güçlü bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtti ve benzer etkinliklerin devam etmesinin planlandığını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]
Yorum Yap