Spor Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı

admin admin -

 

Göz hastalıkları ve görme kaybı, yaş ilerledikçe özellikle insanlarda ortaya çıkan sorunlardır. Gözün makula kısmında meydana gelen sarı nokta hastalığı ilerleyen yaşlarda görme kaybına neden olabilir.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Gözdeki retinadan kaynaklanan sarı nokta hastalığı makula olarak bilinen kısımda ortaya çıkar. Kişinin detay görme konusunda sorun yaşadığı bu hastalık, taslak görmenizi değil ince detayları görmenizi etkiler.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Tansiyon sorunları, genellikle işeri yaşlarda sarı nokta hastalığına neden olabilir. Ailenizin bir parçası olabilir. Güneşe çok maruz kalırsanız, bu hastalığa yakalanabilirsiniz. En büyük sebebi hipertansiyondur ve yüksek tansiyon hastalarında sıklıkla görülür.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var mıdır?

Sarı nokta hastalığı iki kategoriye ayrılır. Çok çeşitli olmayan hastalık, zaten bir başka ilk türün bir dalıdır. Kuru ve yaş olarak adlandırılan bu türlerden en yaygın olanı kurudur.

Sarı Nokta Hastalığında Belirtiler Nelerdir?

Bu hastalığın en belirgin özelliklerinden biri, gördüğünüz şeylerin dikkatli bir şekilde incelemesidir. Buna ek olarak, bulanık veya silik şeyler görebilirsiniz. Ancak en çok endişe duyacağınız şey detaylar olacaktır.

Sarı Nokta Hastalığında Hangi Tetkikler Yapılıyor?

Kendinizde böyle bir şeyden şüpheleniyorsanız veya bir sorun olduğunun farkındaysanız doktorunuza hemen başvurmalısınız.  Ardından bir göz anjiyografisi ve optik koherens tomografisi (OKT) tetkiki yapılır. Bu, tanıyı belirlemek ve tedaviye başlamak için gereklidir. OKT olarak bilinen tetkik, göz hastalıklarını teşhis etmede çok önemlidir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Gelişen teknoloji sayesinde artık birçok ameliyat dikişsiz yapılıyor. Katarakt ameliyatının durumu da aynı. Bu ameliyatın kolay olduğunu söylemek doğru olmaz, ancak usta eller tarafından gelişen teknoloji kullanılarak yapıldığı takdirde harika sonuçlar çıkarılabilir. Bu tür başarı oranı yüksektir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Katarakt hastalığı olan ve görme kaybı önemli ölçüde azalan kişiler için katarakt ameliyatı çok önemlidir. Görme kaybından rahatsız olmayan kişiler bu operasyona girmekten kaçınabilir. Bununla birlikte, küçük bir görme kaybından bile rahatsız olan kişiler istedikleri zaman ameliyat olabilirler.

Katarakt Nasıl oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt rahatsızlığı olan kişiler ışığa karşı çok hassas olurlar ve yakını ve uzağı görmede zorlanırlar. Baş ağrısı ve göz yorgunluğu olur. Yaşlılık veya güneşe çok maruz kalmak bu hastalığa neden olur.

Katarakt Türleri Nelerdir?

itaratüre geçmiş katarakt çeşitleri şunlardır: konjenital katarakt, senil nükleer katarakt, kortikal katarakt, arka subkapsüler katarakt, arka polar katarakt, kortikonükleer katarakt, hipermür katarakt, morganyen katarakt ve katarakta nigra. Bu tür kataraktlar vardır. Ve hepsinin aynı tedavisi var.

Makula Deliği Nedir?

Gözün arka kısmında merkezi görme yeteneğini sağlayan makula kısmında meydana gelen bir hastalık makula deliği olarak bilinir. Kişi bu hastalığa yakalandığında görmede netliği ve ayrıntıları kaybeder.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Makula deliği, kadınlarda en yaygın göz hastalığıdır. Yaşlı kadınların çoğu, erkeklerde sıklıkla görülmeyen bu hastalığa yakalanır.

Makula Deliği Belirtileri Nelerdir?

Makula deliği, gözümüzün tam ortasında bir sorun yaratır. Gördüğümüz her şeyi daha az net bir şekilde görmeye başlarız. Bu bulanıklaşma kişiyi baş ağrısına neden olur. Netlik azaldığında çarpık görme meydana gelir. Bunların hepsi makula deliğine işaret ediyor.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Göz rahatsızlıklarının çoğunun ortaya çıktığı sistem olan OKT ile tanı konulur, ancak öncesinde başka tetkikler yapılır. Doktor muayenesinde de az sayıda rahatsızlık ortaya çıkar. Başkalarının makula deliği  yardımıyla kesinleşir.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Makula deliği, vitrektomi ameliyatıyla tedavi edilebilir. Başka bir tedavisi yoktur. Hasta vitrektomi ameliyatı sırasında vitreus sıvısı temizlenir. Bu, hastanın rahatlamasına yardımcı olur. Ameliyatın ardından bir ila iki hafta kadar görmesi tamamen düzelmez. Bu süre boyunca hasta yüzüstü dinlenmelidir. Görme bozukluğu daha sonra ortadan kalkacaktır.

 

 

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir