Dünyada genellikle Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde daha sık görülen kuzey ışıkları, 5 Kasım’da güneş yüzeyinde meydana gelen bir patlama nedeniyle Avrupa’nın birçok ülkesinde ve Türkiye’nin bazı şehirlerinde de görüldü.
Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, kuzey ışıklarının güneşte meydana gelen patlamalarla çıkan yüksek enerji parçacıklarının dünyaya gelmesi ile gerçekleşen bir doğa olayı olduğunu belirtti.
Yılmaz, “Bu parçacıklar, dünyanın manyetik alanıyla karşılaşıyor. Manyetik alan içerisine girdikleri zaman bizim atmosferimizdeki azot ya da oksijen molekülleriyle etkileşime giriyorlar ve böylece bir ışıma oluyor.” dedi.
Zaman zaman ışınların kuzey enlemlerinden aşağıya inebileceğini ifade eden Yılmaz, güneşin aktif bir yıldız olduğunu anımsatarak, “Güneşin aktivitesinin 11 yıl gibi bir çevrimi var. Bu aktivitenin maksimuma ulaştığı anda güneşte ‘güneş patlamaları’ dediğimiz olaylar, daha sık yaşanmaya başlıyor. Güneş aktif olarak daha fazla madde atmaya başlıyor ve bu atılan madde dünyaya doğru geldiği zaman, dünya manyetik alanıyla karşılaşıyor.” dedi.
Dünyanın manyetik alanı bir kalkan görevi gördüğünü dile getiren Yılmaz, “Yüklü ve son derece yüksek enerjili parçacıkları aslında önlüyor ama ilk karşılaştıkları zaman onları kuzey ve güney kutuplara doğru yönlendiriyor.” ifadelerini kullandı.
Güneşten meydana gelen bu patlamaların hepsine “güneş fırtınası” adını verdiklerinden bahseden Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bu fırtınalar gitgide artacak. 2025 yılında güneşin manyetik aktivitesi maksimuma ulaşacak. Şu an güneş maksimuma doğru gidiyor. 11 yıllık bir süresi var; 11 yılda bir maksimum an yaşıyor. Bu aslında beklenen bir şey. Bu tür olaylar önümüzdeki yıllarda, önümüzdeki günlerde karşımıza çıkabilir” diye konuştu. Güneşin aktifleşmesi ile püskürtülecek maddelerin artacağını ve bu maddelerin eninde sonunda dünyanın manyetik alanı ile karşılaşacağını bildiren Yılmaz, “Bu tür kuzey ışıklarının daha fazla görülme olasılığı, daha başka enlemlerde de görülme olasılığı artacaktır.”