Haluk Görgün: Ambargolar Yerli Savunma Sanayini Geliştirmenin Fitilini Ateşledi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50’nci yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, harekatın Türkiye’nin güvenliği ve çıkarları açısından savunma sanayinin hayati önemini ortaya koyduğunu belirtti. Görgün, ABD ambargolarının, yerli savunma sanayi üretimini stratejik hale getiren arayışları başlattığını vurguladı.
Yerli Savunma Sanayinin Oluşumu ve Gelişimi
Görgün, 1970’li yıllarda TUSAŞ, ASELSAN ve HAVELSAN gibi şirketlerin kurulmasıyla savunma sanayine önemli yatırımlar yapıldığını ifade etti. 1980’li yıllarda milli bir savunma sanayi hedefinin belirlendiğini ve 1990’larda hazır alımın yerini ortak üretime bıraktığını bildirdi.
Milli Savunma Sanayinde Yerlilik Oranı ve Gelişim
Görgün, 2000’li yıllardan itibaren yurt içi geliştirme modeline ağırlık verilerek, milli kaynakları esas alan bir savunma sanayisinin oluşturulduğunu söyledi. Ülkedeki tasarıma dayalı üretim ağırlıklı yapının savunma ve güvenlik ihtiyaçlarını yerli firmaların karşıladığını belirtti.
Savunma Sanayi Politikalarının Değişimi ve Başarıları
2004’te alınan kararlarla ürünlerin milli imkanlarla en yüksek yerlilik oranıyla geliştirilmesi ve üretilmesi hedeflendiğini hatırlatan Görgün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğiyle sektörün etkin yönetiminin sağlandığını ve Türk savunma sanayisinin milli bir karakter kazandığını belirtti.
Görgün, Türk savunma sanayisinin sunduğu milli teknolojilerle ülkenin güvenliğine katkı sağladığını ve ekonomik alanda da önemli katkılar sunduğunu vurgulayarak, savunma sanayisinin ülkenin refahına doğrudan yansıdığını ifade etti.