BT Anjiyografi (Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi), damarların görüntülenmesi için kullanılan özel bir X-ışını testidir. Damarların içinden detaylı görüntüler elde etmek için radyasyon (X-ışınları) ve bir bilgisayar kullanılır. Bu teknik, özellikle kan damarlarındaki tıkanıklıkları veya daralmaları belirlemek için kullanılır.
BT Anjiyografi Nasıl Yapılır? BT Anjiyografi Nasıl Çekilir?
BT Anjiyografi, öncelikle bir kontrast maddenin hastanın damarlarına enjekte edilmesi ile başlar. Bu kontrast madde, X-ışınlarının damarların içini daha net bir şekilde görmesini sağlar. Daha sonra hastanın vücudu BT tarayıcısının içinden geçirilir ve X-ışınları damarların çeşitli görüntülerini elde eder. Bilgisayar daha sonra bu görüntüleri işleyerek detaylı bir görüntü oluşturur.
Koroner BT Anjiyografi Kimler İçin Uygundur?
Koroner BT Anjiyografi, özellikle kalp hastalığı şüphesi olan kişiler için uygundur. Bu, bt anjiyografi fiyatları genellikle kalp hastalığı risk faktörleri olan (yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, ailede kalp hastalığı öyküsü olanlar vb.) veya belirli kalp hastalığı belirtileri (göğüs ağrısı, nefes darlığı vb.) gösteren kişileri içerir. Ayrıca, kalp krizi geçirmiş veya kalp damarlarındaki tıkanıklığı değerlendirmek için de kullanılır.
Lomber MR Nedir?
Lomber MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme), bel bölgesindeki (lomber bölge) omurga, sinirler ve diğer çevresel dokuların detaylı bir görüntüsünü sağlamak için kullanılan bir tıbbi görüntüleme tekniğidir. Radyasyon kullanmadan, lomber mr manyetik ve radyo dalgaları ile yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturabilen bu teknoloji, dokular arasındaki farklılıkları net bir şekilde belirleyebilir.
Lomber MR Hangi Durumlarda Çekilir?
Lomber MR, bel ağrısı veya bilinmeyen bir bel rahatsızlığının nedenini belirlemek için çekilebilir. Ayrıca bel fıtığı, spinal stenoz, tümörler veya omurgada diğer anormalliklerin teşhisinde de kullanılır. Omurga ameliyatı öncesinde veya sonrasında veya travma sonrası oluşabilecek hasarı değerlendirmek için de çekilebilir.
Lomber MR Nasıl Çekilir? Lomber MR Zararlı mı?
Lomber MR çekimi, hastanın bir masanın üzerine yatar pozisyonda olduğu bir MR cihazının içine girdiği bir prosedürdür. Manyetik ve radyo dalgaları bel bölgesine odaklanır ve bu dalgalar, mrg lomber vertebra kontrastsız vücuttaki su molekülleri ile etkileşime girerek bir görüntü oluşturur. MR cihazı radyasyon kullanmadığından ve genellikle ağrısız olduğundan, doğru şekilde uygulandığında herhangi bir zararı yoktur. Ancak, güçlü manyetik alanlar oluşturduğu için, vücutta metal içeren implantları olan hastaların durumlarını doktora bildirmeleri gerekmektedir.
Lomber MR Çekimi Ne Kadar Sürer?
Lomber MR çekiminin süresi, genellikle 30 ila 60 dakika arasında değişir. Bu süre, çekimin nedenine ve hangi görüntülerin gerektiğine bağlı olarak değişebilir.
Lomber MR Sonuçları Ne Zaman Çıkar?
Lomber MR sonuçları, testin tamamlanmasından kısa süre sonra mevcut olabilir. Ancak, genellikle bir radyolog görüntüleri inceler ve bir rapor hazırlar. Bu süreç genellikle birkaç gün sürer. Önemli bir not, acil durumlar dışında, sonuçların genellikle 24 ila 72 saat içinde hastaya ulaştırılmasıdır.